Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(82)
Forma i typ
Poradniki i przewodniki
(69)
Książki
(53)
Audiobooki
(29)
Publikacje dla niewidomych
(29)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(6)
Publikacje popularnonaukowe
(6)
Mapy
(1)
Dostępność
dostępne
(83)
wypożyczone
(3)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(55)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży
(4)
Filia nr 1 Ksawera
(4)
Filia nr 2 Warpie
(5)
Filia nr 9 Podłosie
(2)
Filia nr 3 Dworzec
(16)
Autor
Furczyk Bożena (1970- )
(5)
Żmuda Olga (1991- )
(4)
Faszczewska Katarzyna (1994- )
(3)
Makarowska Magdalena
(3)
Bielecka Jadwiga
(2)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(2)
Derengowska Joanna
(2)
Derengowska Joanna (1986- )
(2)
Drukort Magdalena
(2)
Gubała Katarzyna (1978- )
(2)
Góźdź Joanna
(2)
Pająk Zofia
(2)
Seeman Nicole
(2)
Siudyka Magdalena (1985- )
(2)
Syndoman Piotr
(2)
Targosz Grzegorz
(2)
Vidaling Raphaële (1972- )
(2)
Wiśniewska-Mazan Marietta
(2)
Łukasik Paweł (technolog żywności)
(2)
Anger Joanna
(1)
Applebaum Anne (1964- )
(1)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Bareła Malwina
(1)
Baudar Pascal (1961- )
(1)
Biczysko Stanisław (1955- )
(1)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(1)
Brzeziński Marek (dziennikarz)
(1)
Bukowczan-Rzeszut Agnieszka
(1)
Cagnoni Licia
(1)
Charlet Nadette
(1)
Chivoret Alexia Janny
(1)
Chivoret Pierre
(1)
Colson Hubert
(1)
Czyrynda-Kolenda Magdalena
(1)
Danielak Filip
(1)
Darnowska Agata (1990- )
(1)
Davidsson Ulrika (1971- )
(1)
Delahaye Gilbert (1923-1997)
(1)
Doyle William (1957- )
(1)
Du Cane Dorota
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Dykiel Bożena (1948- )
(1)
Dymek Marta (wegetarianizm)
(1)
Dąbrowska Beata Anna
(1)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(1)
Forsyth Mark
(1)
Fuhrman Joel
(1)
Gardner Gabriela
(1)
Graboń Ika
(1)
Grazette Emma
(1)
Greeven Amely
(1)
Guha Sushovan
(1)
Hayek Salma (1966- )
(1)
Helms Eric
(1)
Holley Kyndra D
(1)
Jackowska Wanda
(1)
Jakimowicz-Klein Barbara
(1)
Jankowska Ewa
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(1)
Jałowiec-Sawicka Magdalena
(1)
Jóźwiak Bożena
(1)
Kalemba-Drożdż Małgorzata
(1)
Kalicińska Małgorzata (1956- )
(1)
Kaliciński Mirosław
(1)
Kalinowska Wanda
(1)
Karus-Wysocka Katarzyna
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Kerner Maiko (1987- )
(1)
Kiereś Emilia (1981- )
(1)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(1)
Kozień Danuta
(1)
Kubiak Justyna
(1)
Kuroń Maciej (1960-2008)
(1)
Kuźmiński Michał (1981- )
(1)
Lamer-Zarawska Eliza (1935-2015)
(1)
Langrée Aimée
(1)
Lauritzson Ola (1974- )
(1)
Lorenc Maciej
(1)
Makarowski Tomasz
(1)
Malerba Giulia
(1)
Marlier Marcel (1930-2011)
(1)
Mazur Maciej (nauki medyczne)
(1)
Mazur Maria
(1)
Mazurkiewicz Robert (1954- )
(1)
Mead Jill
(1)
Michalsen Andreas
(1)
Mileńko Maria
(1)
Mingolla Lucy
(1)
Modelski Łukasz (1970- )
(1)
Molenda Jarosław (1965- )
(1)
Molohovec Elena Ivanovna (1831-1918)
(1)
Moriyama Naomi
(1)
Musiałowska Dominika
(1)
Musiałowska Dominika (dziennikarka)
(1)
Musierowicz Małgorzata (1945- )
(1)
Naklicka-Kleser Jolanta
(1)
Nowak Jan
(1)
Nowak Krystian (pisarz)
(1)
Ozon Agnieszka
(1)
Parle Stevie (1985- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(31)
2010 - 2019
(41)
2000 - 2009
(10)
Okres powstania dzieła
2001-
(55)
1901-2000
(7)
1989-2000
(6)
1918-1939
(1)
Kraj wydania
Polska
(81)
Język
polski
(81)
Odbiorca
Niewidomi
(29)
Dzieci
(3)
9-13 lat
(2)
6-8 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(10)
Literatura
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Kucharstwo
(11)
Potrawy dietetyczne
(6)
Zdrowe żywienie
(6)
Gastronomia
(4)
Koktajle
(4)
Kuchnia polska
(4)
Potrawy jarskie
(4)
Warzywa
(4)
Zdrowe odżywianie
(4)
Desery
(3)
Kanapki i przekąski
(3)
Kucharze
(3)
Kultura stołu
(3)
Obyczaje i zwyczaje
(3)
Potrawy
(3)
Przepisy kulinarne
(3)
Ciasta
(2)
Fast food
(2)
Indeks glikemiczny
(2)
Insulinooporność
(2)
Jedzenie (czynność)
(2)
Kobieta
(2)
Kuchnia japońska
(2)
Kuchnia regionalna
(2)
Kuchnia wegetariańska
(2)
Leczenie dietą
(2)
Odżywianie
(2)
Przyprawy
(2)
Soki
(2)
Surówki i sałatki
(2)
Żywność prozdrowotna
(2)
Adwent
(1)
Alkoholizm
(1)
Bary (lokale gastronomiczne)
(1)
Brzeziński, Marek (dziennikarz)
(1)
Choroba Hashimoto
(1)
Chwasty
(1)
Ciąża
(1)
Cordon bleu (Paryż)
(1)
Dekoracja potraw
(1)
Dieta FODMAP
(1)
Dieta LCHF
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta metaboliczna
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta oczyszczająca
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dieta owocowo-warzywna
(1)
Dieta paleo
(1)
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(1)
Dyktatura (ustrój)
(1)
Dyniowate
(1)
Feminizm
(1)
Flora
(1)
Geografia
(1)
Gessler, Magda (1953- )
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Grzanki
(1)
Głodówka lecznicza
(1)
Kasza
(1)
Kasza jaglana
(1)
Kawa (napój)
(1)
Kebab
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Konfitury i dżemy
(1)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(1)
Kraje tropikalne
(1)
Kuchnia Dalekiego Wschodu
(1)
Kuchnia chińska
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Kuchnia indonezyjska
(1)
Kuchnia indyjska
(1)
Kuchnia litewska
(1)
Kuchnia marokańska
(1)
Kuchnia rosyjska
(1)
Kuchnia tajska
(1)
Kuchnia wietnamska
(1)
Kultura
(1)
Kultura dworska
(1)
Kwarki
(1)
Lody (słodycze)
(1)
Makaron
(1)
Martynka (postać fikcyjna)
(1)
Metoda Montignac
(1)
Miód pitny
(1)
Nadużywanie alkoholu
(1)
Nalewka (napój alkoholowy)
(1)
Napoje
(1)
Napoje alkoholowe
(1)
Orzechy kokosowe
(1)
Osobliwości
(1)
Owoce egzotyczne
(1)
Oświata
(1)
Piwo
(1)
Pizza
(1)
Posiłki (jedzenie)
(1)
Posiłki na wynos
(1)
Postacie historyczne
(1)
Postawy
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Temat: czas
2001-
(5)
1901-2000
(4)
1989-2000
(3)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1801-1900
(2)
1945-1989
(2)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Floryda (Stany Zjednoczone ; stan)
(1)
Japonia
(1)
Paryż (Francja)
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(37)
Przepisy kulinarne
(27)
Poradnik
(16)
Publikacja bogato ilustrowana
(9)
Opracowanie
(3)
Reportaż
(3)
Książki kucharskie
(2)
Poradniki
(2)
Wywiad dziennikarski
(2)
Atlas geograficzny
(1)
Autobiografia
(1)
Biografia
(1)
Mapa dla dzieci
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Prezenty
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Roboty ręczne
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(1630)
Socjologia i społeczeństwo
(488)
Literaturoznawstwo
(405)
Kultura i sztuka
(392)
Edukacja i pedagogika
(343)
Kulinaria
(82)
Hobby i czas wolny
(305)
Medycyna i zdrowie
(285)
Podróże i turystyka
(257)
Psychologia
(247)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(244)
Biologia
(209)
Religia i duchowość
(198)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(193)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(130)
Etnologia i antropologia kulturowa
(124)
Kultura fizyczna i sport
(111)
Geografia i nauki o Ziemi
(96)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(92)
Rozwój osobisty
(83)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(81)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(74)
Styl życia, moda i uroda
(68)
Filozofia i etyka
(60)
Architektura i budownictwo
(57)
Fizyka i astronomia
(55)
Językoznawstwo
(50)
Media i komunikacja społeczna
(47)
Inżynieria i technika
(44)
Informatyka i technologie informacyjne
(36)
Nauka i badania
(36)
Ochrona środowiska
(34)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(34)
Transport i logistyka
(24)
Zarządzanie i marketing
(18)
Archeologia
(14)
Rolnictwo i leśnictwo
(13)
Praca, kariera, pieniądze
(12)
Matematyka
(9)
Chemia
(6)
Dom i ogród
(5)
Styl życia, moda, uroda
(3)
Historia i nauki pomocnicze
(2)
Rodzina i relacje międzyludzkie
(2)
Biografie
(1)
Filozofia
(1)
Nauka i badanie
(1)
Opieka nad zwierzętami
(1)
Powieść erotyczna
(1)
Prawo i systemy prawne
(1)
Relacje międzyludzkie
(1)
Socjologia i społeczenstwo
(1)
Sport i kultura fizyczna
(1)
Zoologia
(1)
82 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Nowe alaantkowe BLW / Joanna Anger, Anna Piszczek. - Warszawa : Wydawnictwo Mamania - Grupa Wydawnicza Relacja, copyright 2017. - 191, [1] strona : fotografie ; 22 cm.
Na okładce podtytuł: ponad 100 nowych przepisów dla niemowląt i całej rodziny.
Joanna Anger i Anna Piszczek powracają z kolejną książką kucharską przeznaczoną dla rodziców, którzy razem z dziećmi wyruszają w kulinarną podróż po świecie nowych smaków. Metoda BLW już na dobre zagościła w polskich domach. Tysiące maluchów nauczyło się dzięki niej jeść zdrowo i różnorodnie, a rodzice przekonali się, że najlepszy sposób na wychowanie małego smakosza to zasiąść razem z nim do stołu i cieszyć się wspólnym posiłkiem. Ale co powinno znaleźć na talerzach, żeby dzieci z radością zjadły posiłek, a do ich brzuszków trafiły wartościowe składniki odżywcze? Autorki najpopularniejszego w Polsce bloga o metodzie BLW proponują ponad sto nowych przepisów, wśród których znajdują się między innymi: - smaczne śniadania, od których cała rodzina może zacząć nowy dzień, - pożywne przekąski, które można zabrać ze sobą na spacer, na piknik lub na plac zabaw, - nowe wersje tradycyjnych zup, które zapewnią mnóstwo energii ruchliwym maluchom. W książce znajdują się również przykładowe jadłospisy (na upały i na zimowe dni, na weekendy i czas choroby, wegetariańskie i na początek rozszerzania diety),dzięki którym łatwiej zaplanować posiłki na cały dzień. "Nowe AlaAntkowe BLW" to świetny sposób na kuchenne sukcesy, na których skorzysta cała rodzina – i duzi, i mali. Smacznego!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 Ksawera
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64(02.053.2) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia polska : 1001 przepisów / Ewa Aszkiewicz. - Poznań : Wydawnictwo "publicat", copyright 2007. - 528 stron : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
Na okładce: Doskonałe przepisy dla każdej Pani Domu.
Na s. red. błędna data cop. 1007 (MVII).
Na s. red. ISBN innych wydań: 978-83245-1267-6 ; 978-83-245-1271-3 ; 978-245-1305-5 ; 978-83-245-1309-3 ; 978-245-1311-6 ; 978-83-245-1270-6 ; 978-83-245-1304-8 ; 978-83-245-1308-6 ; 978-83-245-1310-9 ; 978-83-245-1312-3 ; 978-83-245-1313-0.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 Ksawera
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Audiobook
W koszyku
(Czytak Larix ; 22861-22990)
Nagrania dokonano na podstawie wydania książkowego: Kraków : Znak Horyzont - Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2018.
Numer ksiązki według Larixa 22908.
Książka przeznaczona wyłącznie dla osób niewidomych i słabowidzących dysponujących czytakiem.
Plik nagrany w standardzie czytak.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Czytak (1 egz.)
Audiobook
W koszyku
Nagrania dokonano na podstawie wydania książkowego: Białystok : Wydawnictwo Kobiece, 2019.
Tytuł oryginału: The wildcrafting brewer : creating unique drinks and boozy concoctions from nature's ingredients.
Numer książki według Larix 23261.
Książka przeznaczona wyłącznie dla osób niewidomych i słabowidzących dysponujących czytakiem.
Plik nagrany w standardzie czytak.
Nowy wymiar fermentacji - niepowtarzalne napoje pełne zdrowych bąbelków! Jak zrobić domowe wino z jeżyn? Czy można fermentować igły sosny? Jak przygotować ocet jabłkowy? Szampan z kwiatów bzu, piwo imbirowe, kwas chlebowy i wino z owoców lasu - to tylko niewielki wycinek przepysznych napojów, które nauczysz się przyrządzać korzystając ze wskazówek Pascala Baudara. Sandor Katz, autor "Sztuki fermentacji", zachwycił się nowatorskim podejściem Pascala Baudara do fermentacji. Dzięki tej książce masz okazję poznać unowocześnione przez niego klasyczne receptury. Baudar nie tylko odkrywa tradycyjne metody warzenia piwa, wina, ale pokazuje również, jak łatwo można przygotować przepyszne napoje bezalkoholowe o wyjątkowych smakach i walorach zdrowotnych. Kwas chlebowy, buza, cydr, pitny miód ziołowy, szanta czy manzanita to zaskakujące smakiem napoje, których przygotowywanie będzie prawdziwą kulinarną przygodą. Ten inspirujący zbiór przepisów zachęca do samodzielnego tworzenia niebanalnych połączeń smakowych w napojach alkoholowych i bezalkoholowych. Razem z Baudarem odkryjesz potencjał kulinarny w lokalnych produktach i tych, które możesz znaleźć w pobliskim lesie. Uruchom swój domowy roślinny browar i przejdź na musującą stronę mocy! [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Czytak (1 egz.)
Książka
W koszyku
Owocowe dobranocki /[redakcja Jadwiga Bielecka, Magdalena Drukort]. - Warszawa : Buchmann - Grupa Wydawnicza Foksal, copyright 2013. - 95 stron : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
(Pastelowe Smaki)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 Dworzec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Koktajle dla zdrowia i urody. [Cz. 3 / Katarzyna Błażejewska-Stuhr]. - Warszawa : Wydawnictwo Zwierciadło, copyright 2016. - 219, [5] stron : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 Dworzec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Koktajle dla zdrowia i urody. [Część 2 / Katarzyna Błażejewska]. - Warszawa : Wydawnictwo Zwierciadło, copyright 2015. - 234, [6] stron : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Audiobook
W koszyku
Nagrania dokonano na podstawie wydania książkowego: Kraków : Wydawnictwo Astra, 2020.
Numer książki według Larix 23215.
Książka przeznaczona wyłącznie dla osób niewidomych i słabowidzących dysponujących czytakiem.
Plik nagrany w standardzie czytak.
Co to znaczy jadać w królewskim stylu? Czy dworska uczta zawsze musi oznaczać blichtr, przepych i wykwintne dania przyrządzone z najbardziej niedostępnych i najkosztowniejszych produktów? A może królowie, cesarze i papieże skrycie lubowali się w prostych daniach, którymi jednak nie wypadało im się publicznie zajadać, by nie narażać się na pośmiewisko? Jeśli fascynuje cię kuchnia dawnych wieków, ciekawi to, co jadali wielcy ludzie i w jaki sposób kultura jedzenia kształtowała obyczaje danej epoki - zapraszam cię w podróż po historii widzianej od kuchni. Obiecuję, że będzie to podróż barwna, intrygująca - i ze smakiem! W książce, poza inspirującymi opisami zwyczajów wielkich ludzi, znajdziesz: unikatowe, ciekawe i możliwe do wykonania w każdej kuchni przepisy pochodzące z opisywanej epoki. Przepisy te przygotowaliśmy również w formie uwspółcześnionej oraz w specjalnie opracowanych wersjach wegańskich. Mamy nadzieję, że zachęcą do eksperymentowania i prób odtworzenia potraw jadanych przez koronowane głowy, papieży czy prezydentów. Jeśli zastanawiasz się, jak naprawdę smakowały średniowieczne polskie wypieki, renesansowe przysmaki kuchni włoskiej i francuskiej, bliskowschodnie desery, flagowe dania sarmackiej kuchni, rosyjskie potrawy godne carskiego stołu, a nawet "kryzysowe menu" amerykańskiego prezydenta, teraz masz okazję tchnąć nowe życie w dawne i często zapomniane przepisy. Podejmij gości królewską kuchnią minionych epok. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Czytak (1 egz.)
Książka
Książka
W koszyku
(Szkoła Gotowania Krok po Kroku)
Tyt. oryg.: "A scuola di cucina dal mondo : attrezzi, tecniche, ricette e preparazioni di base illustrate step by step" 2012.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Warpie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 Dworzec
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Audiobook
W koszyku
Nagrania dokonano na podstawie wydania książkowego: Warszawa : Wydawnictwo Tenten, 1994.
Numer książki według Larix 23172.
Książka przeznaczona wyłącznie dla osób niewidomych i słabowidzących dysponujących czytakiem.
Plik nagrany w standardzie czytak.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Czytak (1 egz.)
Audiobook
W koszyku
Nagrania dokonano na podstawie wydania książkowego: Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2019.
Numer książki według Larix 23206.
Książka przeznaczona wyłącznie dla osób niewidomych i słabowidzących dysponujących czytakiem.
Plik nagrany w standardzie czytak.
"Kapłony i szczeżuje" to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskiej, szczeżuje były desperacką próbą urozmaicenia diety biedaków. Kuchnia to jednak nie tylko przepisy i dania, to także wiedza o przyrodzie, smaku i świecie - dopiero na tej podstawie decydujemy, co jest, a co nie jest jedzeniem. Staropolska sztuka kulinarna przez wieki była pod przemożnym wpływem religii: post nie oznaczał tylko jedzenia ryby w piątek, kuchnia koszerna wpływała na zwyczaje żywieniowe chrześcijan, a kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła przez stulecia kształtowały naszą żywieniową wyobraźnię. Kuchnia polska, którą znamy, to twór stosunkowo nowy. Więc gdy szefowie kuchni prześcigają się w poszukiwaniu czegoś jeszcze bardziej zaskakującego, możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Możemy - "ku pokrzepieniu serc" - przypomnieć sobie oszołamiającą karierę znanego kiedyś w całej Europie "szczupaka po polsku". Możemy cofnąć się do czasów, gdy "barszcz" oznaczał zupę z barszczu, gdy pasternak albo rzepa nie były tylko słowami ze staroświeckich przysłów, gdy kucharze i smakosze wiedzieli, jak się przyrządza żółtonosa czy sielankę. Do tej, zdawałoby się, przebrzmiałej, a jednak fascynującej wiedzy możemy sięgać także ku pokrzepieniu żołądków. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Czytak (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przynależność kulturowa
Temat
Dziedzina i ujęcie
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 1 Ksawera
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 2 Warpie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia : kuchnia roślinna : 100 przepisów nie tylko dla wegan / Marta Dymek. - Wydanie 2. - Warszawa : Wydawnictwo Dwie Siostry, 2017. - 282, [3] strony : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Audiobook
DVD
W koszyku
(Czytak Larix ; 21929-21949)
Numer książki według Larix 21936.
Książka przeznaczona wyłącznie dla osób niewidomych i słabowidzących dysponujących czytakiem.
Nagranie w zakodowanym formacie mp3.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 9 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej